Co zažil člověk, kterému je 90 let?

27.9.2024
Našim klientům je průměrně kolem 80 let, některým nad 90 a jedna naše klientka právě teď slaví sté narozeniny! Dlouhá doba, dlouhý život, mnoho vzpomínek, ale i změn! Napadlo nás sepsat si, co vlastně jejich generace za ta léta zažila a přijde nám to tak zajímavé, že se o to chceme podělit s vámi!
Co zažil člověk, kterému je 90 let?

Představte člověka narozeného v roce 1934 (dnes mu je 90 let):


 Dětství za druhé světové války (1939–1945)
 V Evropě se šířil nacismus, což vedlo k dramatickým změnám v mnoha zemích, včetně Československa (1938 - Mnichovská dohoda, 1939 - začátek okupace).
 Jako dítě zažil válku – strach, nedostatek potravin, okupaci, a nálety.
 Rok 1945 přinesl osvobození a konec války, což znamenalo také naději, ale i chaos spojený s poválečnou obnovou.

 Komunistický převrat v roce 1948
 Vznik totalitního režimu, který potlačil občanské svobody a zavedl tvrdou cenzuru, znárodňování a kolektivizaci.
 Život se odehrával v kontextu studené války mezi Východním blokem a Západem. Zažil propagandu, ideologické boje a neustálý strach z jaderné války.

 Poválečná obnova a změny 50. let
 50. léta byla obdobím budování socialismu, kdy se kladl důraz na těžký průmysl a kolektivizaci venkova. Mnoho lidí zažilo nucené změny v životním stylu, někteří přišli o majetek.
 Tvrdé politické procesy, potlačování opozice. Milada Horáková.

 Pražské jaro a invaze v roce 1968
 V roce 1968 byl svědkem pokusů o reformy socialismu s lidskou tváří, kdy se v Československu pokusili zavést větší svobody a demokratické změny.
 Téhož roku však přišla srpnová invaze, která potlačila naděje na demokratizaci. Znovu se nastolil represivní režim.

 Normalizace (70. a 80. léta)
 Po roce 1968 nastala éra "normalizace", kdy komunistický režim upevňoval svou moc a lidé byli nuceni se přizpůsobit. Kultura, vzdělávání a veřejný život byly přísně kontrolovány.
 Bylo to období stagnace a omezených možností cestovat, ale také určité stabilizace každodenního života, s důrazem na jistoty (např. státní zdravotnictví a vzdělání).

 Sametová revoluce a pád komunismu (1989)
 Sametová revoluce znamenala pád komunistického režimu a přechod k demokracii. Byla to doba euforie, ale také nejistoty a rychlých změn.
 V 90. letech přišly privatizace, liberalizace trhu a začátek transformace směrem k tržní ekonomice.

 Vstup do 21. století a technologická revoluce
 Od konce 90. let zažil nástup digitálních technologií, internetu, mobilních telefonů a globalizace, které zásadně proměnily svět.
 V roce 2004 se Česká republika stala členem EU, což znamenalo další začlenění do evropských struktur a otevřelo nové možnosti pro cestování a podnikání.
 Zlepšení zdravotní péče a prodlužování průměrné délky života, osobní i společenský pokrok, větší přístup k informacím.
 V novém tisíciletí čelí lidstvo výzvám jako globální oteplování, environmentální krize a pandemie COVID-19, která zasáhla celý svět v roce 2020.

Tenhle náš devadesátiletý dědeček mohl během svého života mít rodinu, děti, vnuky a pravnoučata a sledovat, jak se svět okolo něj proměňuje. Zažil jak historické otřesy, tak velký pokrok, kdy doslova mu doslova před očima rostl celý svět.

Zajímavé, že? 

A to není vše!

 

Víte, jaký byl průměrný věk dožití před 90 lety a dnes?

Průměrná délka života se za posledních 90 let výrazně zvýšila díky pokroku v lékařství, hygieně, životních podmínkách a výživě. 

1. Průměrná délka života v roce 1934

V roce 1934 byla průměrná délka života v Československu kolem 50–60 let. Muži: 50 – 55 let, Ženy 55 – 60 let

Tento nižší věk dožití byl způsoben vysokou úmrtností na infekční nemoci, chudobou, nedostatkem zdravotní péče a vysokou kojeneckou úmrtností. Těžké životní podmínky, špatná výživa a omezený přístup k moderním lékařským postupům výrazně ovlivňovaly délku života.

2. Průměrná délka života v roce 2024

V roce 2024 se průměrná délka života v České republice zvýšila na přibližně 78 – 82 let. Muži 76 – 78 let, Ženy 82–84 let

Tento nárůst je výsledkem významného pokroku v medicíně, snížení úmrtnosti na infekční choroby díky vakcínám a antibiotikům, zlepšení hygienických podmínek, lepší výživě a rozšířeného systému zdravotní péče.

Důvody nárůstu průměrné délky života

Lepší zdravotní péče: Rozvoj moderní medicíny, dostupnost zdravotní péče pro širokou populaci a pokrok v léčbě závažných onemocnění (např. srdečních chorob, rakoviny) vedly k prodloužení života.

Omezení infekčních chorob: Antibiotika, vakcíny a lepší sanitace výrazně snížily úmrtnost na infekční nemoci, které byly časté v první polovině 20. století.

Zlepšení životních podmínek: Zlepšení výživy, dostupnost čisté vody a lepší hygienické podmínky rovněž přispěly ke zvýšení průměrného věku dožití.

Prevence a životní styl: Zvýšení povědomí o zdravém životním stylu (např. prevence nemocí, zdravá strava, fyzická aktivita) pomáhá snižovat riziko chronických onemocnění.

 

V roce 1934 byla průměrná délka života výrazně nižší, a to zejména kvůli vyšší úmrtnosti na infekční nemoci, chudobě a nedostatečné zdravotní péči.

V roce 2024 se průměrná délka života výrazně prodloužila díky pokroku v medicíně, zlepšení životních podmínek a vyšší kvalitě zdravotní péče.