Paní Ludmila pečuje o manžela

17.8.2022
Obrátila se na nás paní Ludmila, které je 69 let, a jejímu manželovi (77 let) byla diagnostikována Alzheimerova choroba. Má velké obavy z budoucnosti, protože až dosud všechno zařizoval manžel. Mají syna, který žije v jiném městě. Vídají cca 1x za 2 měsíce. Nechce ho ničím zatěžovat. Manželé mají společný účet v bance, platby za energie jsou psané na manžela, manžel má také zřejmě nějaké pojistky a vkladní knížky. Žijí v rodinném domě. Paní Ludmila je zoufalá, když např. vypadnou pojistky.
Paní Ludmila pečuje o manžela

Na podzim bude muset zapnout kotel, ale neví, jak se to dělá. Chtěla by posekat zahradu, ale netuší, jak zapnout sekačku. A co teprve až bude potřeba zaplatit nedoplatek za elektřinu. Neví, jak to udělat, protože to nemusela nikdy řešit. Manžel zapomíná víc a víc a také začíná mít problémy s hygienou. Kvůli onemocnění přišel o řidičský průkaz a je pro ně nyní problematické nakoupit.

V tomto případě bylo potřeba nejen zajistit péči o manžela, ale hlavně podpořit paní Ludmilu v tom, že se zvládne postarat o dům, platby a ostatní, a také jí připravit na vývoj onemocnění. Prošli jsme s paní všechny papíry, které našla, a pomohli jí, aby se zorientovala ve všech platbách za energie a služby. Manžel jí udělil plnou moc k tomu, aby převedla všechny platby na sebe. K platebnímu účtu si nechala vydat druhou platební kartu na své jméno. Současně udělila dispoziční právo k účtu synovi, který zřídil internetové bankovnictví a přislíbil, že pomůže s nenadálými platbami. Syn dlouho nevěděl, že je situace vážná, protože ho paní Ludmila nechtěla zatěžovat. Nemůže jezdit častěji, ale velmi svoji maminku podporuje na dálku.

Společně s manželem a se synem jsme prošli celý dům a snažili se přijít na všechny jeho záludnosti. Sepsali jsme manuál, co dělat při nenadálých i očekávaných situacích. Manželovi podala Ludmila žádost o příspěvek na péči a mobilitu. Sama neřídí a občas je třeba využít taxi službu. Syn pomohl s prodejem automobilu a peníze má nyní paní Ludmila připravené na nenadálé výdaje.

Podporujeme ji v tom, aby nezapomněla na sebe. Vyšla si s kamarádkou a vyjela do lázní, aby měla sílu o manžela dále pečovat, protože to nebude jednoduché. Motivujeme ji k tomu, aby využila sociální služby. V tuto chvíli jsme pomohli zřídit tísňovou péči a pravidelné závozy nákupu prostřednictvím Rohlik.cz. Paní Ludmila má kontakty na pečovatelskou službu, osobní asistenci a na zařízení, které nabízejí odlehčovací pobyty. Zatím to zvládá a chce zůstat v domě. Ví, že manželova nemoc se nedá vyléčit, ale také ví, že na to není sama.