ŘEŠÍME UKRAJINU

7.3.2022
ŘEŠÍME UKRAJINU

Starší lidé jsou opuštění a v izolaci, protože konflikt s Ruskem sílí

Situace na Ukrajině je smutná, bolestná, nepřehledná a nespravedlivá. Asi všichni vnímáme, že je potřeba pomoct lidem, kteří utíkají z války, kterou nerozpoutali. Nesmíme ale zapomínat na seniory. Nadace Krása pomoci nyní zjišťuje, jak je ohrožena skupina seniorů na Ukrajině, ale i tady u nás. Připravujeme materiály a cesty, jak (nejen) seniorům v této chvíli pomoct. Zjišťujeme reálné potřeby ukrajinských seniorů a pomáháme konkrétně. 

Zároveň ale nezapomínáme na to, že i tady máme lidi, kterých se téma války velice týká. “Starší lidé situaci vnímají, některým klientům se vrací vzpomínky na rok 1968, bojí se,” vysvětluje Soňa Hušek Morawitzová, ředitelka Nadace Krása pomoci. Pomáhat je potřeba právě i jim.

Mysleme i na ukrajinské seniory

O situaci seniorů na Ukrajině informuje HelpAge, mezinárodní nevládní organizace, která pomáhá starším lidem uplatňovat svá práva, zpochybňovat diskriminaci a překonávat chudobu, aby mohli vést důstojný, bezpečný, aktivní a zdravý život. Členem je i Nadace Krása pomoci.

Podle zjištění Help Age jsou více než dva miliony starších lidí na východě Ukrajiny v extrémním ohrožení v důsledku ruského útoku. Staří lidé často nedokážou před konfliktem utéct a zůstávají izolovaní, bez blízkých a odříznutí od podpory, často se také nedokážou před konfliktem ukrýt.

„V letech 2014 a 2015 jsme byli svědky strašlivé devastace způsobené konfliktem, který zničil prosperující komunity, rozděloval rodiny a otřásal fyzickým a duševním zdravím lidí. Mnozí, zejména starší populace, se ještě nevzpamatovali. Nemůžeme sedět a dovolit, aby se historie opakovala,“ uvedl Justin Derbyshire z Help Age International.

Při dlouhotrvajícím riziku starším lidem hrozí sociální vyloučení a izolace, problémy s duševním zdravím. Omezení zdravotní péče, respektive nemožný přístup k ní je u starších lidí, kteří často trpí chronickými onemocněními, také velký problém. 

„Žiji na hranici konfliktu, kde se střílí téměř každý den. Ostřelování je to, co mě trápí nejvíc. Co když zasáhnou dům a rozstřílí okna, střechu, dveře? Kdo mi pomůže? Pokud začne válka a oni budou tvrdě střílet, půjdu dolů do sklepa. Ve vesnici jsou bezpečná místa, ale nejdřív se tam musíte dostat a nemusí to být bezpečné.“

Slova Jekatěriny Vjazovayi, sedmdesátileté ženy žijící na východní Ukrajině.

 

„Obávám se, že to bude jako ve válce [2. světová válka]. Bylo mi pět let, když začala válka, a pamatuji si, jak po ulici jezdila vojenská vozidla. Nebylo co jíst. Museli jsme jíst trávu. Pokud vypukne válka, zůstanu doma. Na dvoře mám sklep, ale nedosáhnu tam. Doufám, že mě sousedé neopustí, Bůh jim žehnej. Lidé trpí, žijí ve strachu, všichni se trápí a bojí.“

Lydia Manuylova, šestaosmdesátiletá žena na Ukrajině, vyjádřila svůj strach ze současné situace.

 

Dobrovolníci na Ukrajině provedli průzkum u více než 1500 lidí starších 60 let a zjistili, že:

Co z toho vyplývá? Je potřeba pomoct konkrétně a na místě. Krása pomoci nyní  podniká dílčí kroky k tomu, aby tomu tak bylo. O konkrétní pomoc se tam nyní stará právě Help Age, na místě mají přes 200 zaměstnanců a dobrovolníků a v regionu vyhledávají a pečují o starší osoby.

“Evakuace domovů  pro seniory je dle našich zjištění koordinovaná, hůře jsou na tom senioři, kteří jsou sami doma a podle zmíněného průzkumu nechtějí či nemají jak opustit domov,” doplnila ředitelka Nadace Krása pomoci Soňa H.Morawitzová.

 

Help Age upozorňuje na nejčastější mýty o starších lidech v nouzi. A právě pro ně vyhlásila veřejnou sbírku, která je zaměřena na konkrétní zajištění potřeb seniorů na místě. Jde o potravinové a hygienické balíčky tam, kde je už teď všeho nedostatek.

Sbírka: Ukraine Humanitarian Appeal | Age International

 

Mýty ohledně starších lidí v nouzi:

  1. Každý má rodinu, a ta se o ně postará.
  2. Dostane se k nim obecná pomoc, jeden typ pomoci je pro všechny osoby. Starší lidé ale mají zvláštní nutriční, kulturní a zdravotní potřeby, na které se často nevědomky zapomíná,” upozorńuje Help Age International.

 

Jedna třetina lidí na Ukrajině, kteří potřebují pomoct, jsou senioři. Realita války mění tamní poměry každý den, zůstává ale faktem, že dostat starší osoby do bezpečí, je velice obtížné. Proto je potřeba pomáhat i na místě.

 

Pomáhejme i u nás

Pomáhat a zajímat se ale je potřeba i o seniory tady u nás. Ti totiž podobnou situaci už zažili. Bojí se, potřebují mluvit. “Mnoho našich klientů se ve vzpomínkách vrací k roku 1968, bojí se, že něco podobného zažijí podruhé,” říká Soňa H.Morawitzová, ředitelka Nadace Krása pomoci, která se zaměřuje na osamělé seniory. Někteří zažili i válku a hrůzné vzpomínky se jim teď oživují. Vyvolává to v nich zvýšenou úzkost a strach především o jejich blízké.

Podle zkušeností terapeutů z Terapeutické linky Sluchátko mají někteří senioři velké obavy. Není se čemu divit, nálety dezinformací jsou často mířené přímo na ně. Může pro ně být opravdu těžké zorientovat se v záplavě často i protichůdných zpráv a doporučení. “Senioři nyní potřebují někoho, s kým si mohou o svých starostech promluvit. To, že mají možnost s někým sdílet svoje zkušenosti, je pro ně ulevující. Ptejte se, co o současné situaci vědí, kde informace slyšeli, jak jim rozuměli. Také jak často se tím zabývají a co si o tom myslí. Můžete jim vyjádřit pochopení, ale dezinformační strašáky zároveň odmítnout,” radí Kateřina Novotná, spoluzakladatelka Linky Sluchátko.

Právě na Sluchátko se mohou nyní obrátit senioři nebo jejich příbuzní s žádostí o vyslechnutí a terapeutickou podporu. “Důležité je také si uvědomit, že senioři jsou pro nás cenným pokladem. Oni totiž mají zkušenosti s takovou situací, už jednou se s ní vyrovnávali. Neberme je proto jen jako zranitelné lidi, kterým pomáháme, ale i jako zdroj informací,” upozorňuje Novotná. Podle ní se právě my, jejich děti a vnoučata, můžeme od seniorů učit.
Mysleme na to, že senioři potřebují naši pomoc. Oni sami si o ni třeba teď neřeknou, možná mají pocit, že jejich potřeby a problémy nejsou tak velké v porovnání s lidmi přímo zasaženými válkou. Je tedy na nás, abychom jim podali pomocnou ruku a dali jim najevo, že v této těžké době jsme tu s nimi.

Leták “Jak mluvit se staršími lidmi o válce”
Nadace Krása pomoci ve spolupráci s Terapeutickou linkou Sluchátko vytvořili leták “Jak mluvit se staršími lidmi o válce”. Plakátek vychází ze zkušeností terapeutů na Lince Sluchátko i zaměstnanců Nadace. Je určený široké veřejnosti a odpovídá na nejčastější otázky, jak reagovat například na sdělení seniorů, klientů Nadace:

„Vzpomínám si na okupaci. Bylo mi 11 let. Tahle doba mi to vrací.“
„V osmašedesátém se také vojákům říkalo, že jdou jen na cvičení.“
„Snažím se si ty zprávy dávkovat, nekoukám tolik na televizi, raději si čtu. Je to pro mě velmi silné.“

Jak s nimi mluvit? Právě na to odpovídá zmíněný leták. “Druhý leták je určený seniorům a je jim takovou berličkou ve chvíli, když nad současnou situací uvažují a sami si neví rady, jak ji zpracovat,” říká Morawitzová.