Senioři a povodně - co a jak řešit?

23.9.2024
Po povodních mohou senioři čelit několika specifickým výzvám a potřebují různé druhy podpory.
Senioři a povodně - co a jak řešit?

1. Zdravotní problémy a bezpečí

Rizika spojená s kontaminovanou vodou: Povodně mohou způsobit kontaminaci pitné vody a vystavit lidi zdravotním rizikům. Zranitelní jsou především senioři s oslabeným imunitním systémem.

Zhoršení chronických onemocnění: Stres a špatné podmínky mohou zhoršit zdravotní stav, například krevní tlak nebo cukrovku.

2. Poškozené bydlení

Zničený nebo poškozený domov: Senioři mohou mít problémy s opravami domů, zejména pokud nemají finanční rezervy nebo fyzické schopnosti se postarat o úklid a rekonstrukci.Kam se obrátit:

3. Ztráta majetku

Poškození majetku: Povodně mohou způsobit ztrátu osobního majetku, jako jsou cennosti, oblečení nebo vzpomínkové předměty.

4. Psychologická podpora

Stres a trauma: Povodně mohou vyvolat stres a trauma, zejména u starších lidí, kteří mohou být emocionálně křehčí.

5. Finanční a sociální pomoc

Finanční potíže: Zničené majetky mohou znamenat, že senioři budou potřebovat finanční pomoc na opravy, základní potřeby či léky.

6. Doprava a dostupnost služeb

Problémy s mobilitou: Senioři mohou mít omezený přístup k základním službám, jako jsou potraviny nebo léky, pokud je infrastruktura po povodních narušena.

7. Právní podpora

Právní otázky: Někteří senioři mohou potřebovat právní rady, například při jednání s pojišťovnami nebo řešení majetkových sporů.

Je důležité, aby senioři věděli, že nejsou na tyto problémy sami.